Tuesday, July 4, 2017

Turist ishali

Turist ishali

Her seyahat pasaportsuz dolaşan mikroorganizmalar nedeniyle kişiyi enfeksiyonlara açık hale getirebilmektedir. Seyahatler sırasında küçük ama çoğu zaman farkında olunmayan enfeksiyonlar gelişebilir.
Seyahatler sırasında yiyecek alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte buna bir de enfeksiyon eklenirse şoka kadar gidebilecek tablolar ortaya çıkabilmektedir.
Seyahat enfeksiyonları arasında ilk sırayı ishaller alır. İshal özellikle kişilerin uygun olmayan koşullarda besin tüketmesi, temiz olmayan meyvelerin yenmesi, iyi pişmemiş gıdaların alınması nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca yiyeceklerin uzun süre açık durması veya yiyeceklerin bir kaç defa soğutulup çözülmesi de mikroorganizmaların üremesini kolaylaştıran faktörlerdir. Sıcak havada dışarıda beklemiş yiyecekler, kolay bozulan süt ve süt ürünleri, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, krema, mayonez, yumurtalı yiyecekler, pişmemiş deniz ürünleri ve salatalar mikroorganizmaların üremeleri için uygun yiyecek ve içeceklerdir.
Etken mikroorganizmanın tipine göre bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerle seyreder. Bütün yıl hayalleri kurulan bir tatilin zehir olmaması için dikkat edilmesi gerekenlerin başında temiz yiyeceklerin tüketilmesi gelmektedir. Özellikle açıkta satılan, çeşme suyundan hazırlanan buz kalıpları enfeksiyon kaynağı olabilir. Kapalı şişelerde olan sular ve içecekler içilmelidir. Açıkta satılan yiyecekler, yemekten kaçınılmalıdır. Kabuklu ve soyulabilir meyveler tercih edilmelidir.
Yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması, besin kaynaklı enfeksiyonların bulaşmasını önleyebilir. Besin zehirlenmesi olan kişilerin bol sıvı alması şarttır. Kanlı ishal olgularında ishal kesici ilaçlar mikroorganizma veya toksinlerinin vücuttan atılmasını önleyerek hastalığın ağırlaşmasına neden olabilir. Özellikle, kanlı ishal, yoğun halsizlik bitkinlik şikayeti olan, ağızdan sıvı alımını engelleyen bulantı şikayeti olan kişiler mutlaka hekime danışmalıdır. İshali tedavi etmek için hekime danışılmadan antibiyotik veya ishal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır.
İshalli hastalar muz, pirinç lapası, pirinç çorbası, patates haşlama, yağsız haşlama et, yoğurt   yiyebilir. Taneli yiyecekler (bezelye, fasulye vb.), kepekli ekmek, baharatlı gıdalar, çikolata yemekten, alkol,süt ürünleri içiminden kaçınılmalıdır.





No comments:

Post a Comment

COVID-19: BU YAZ TATİL YAPILABİLİR Mİ? SAMSUN- COVİD-19 pandemisi nedeniyle her gün onlarca soru alıyorum. Bugünlerde de gelen sorular...