Turist ishali
Her seyahat pasaportsuz dolaşan mikroorganizmalar nedeniyle kişiyi
enfeksiyonlara açık hale getirebilmektedir. Seyahatler sırasında küçük ama çoğu
zaman farkında olunmayan enfeksiyonlar gelişebilir.
Seyahatler sırasında yiyecek alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte buna
bir de enfeksiyon eklenirse şoka kadar gidebilecek tablolar ortaya
çıkabilmektedir.
Seyahat enfeksiyonları arasında ilk sırayı ishaller alır. İshal özellikle
kişilerin uygun olmayan koşullarda besin tüketmesi, temiz olmayan meyvelerin
yenmesi, iyi pişmemiş gıdaların alınması nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca
yiyeceklerin uzun süre açık durması veya yiyeceklerin bir kaç defa soğutulup
çözülmesi de mikroorganizmaların üremesini kolaylaştıran faktörlerdir. Sıcak
havada dışarıda beklemiş yiyecekler, kolay bozulan süt ve süt ürünleri, pastörize
edilmemiş süt ve süt ürünleri, krema, mayonez, yumurtalı yiyecekler, pişmemiş
deniz ürünleri ve salatalar mikroorganizmaların üremeleri için uygun yiyecek ve
içeceklerdir.
Etken mikroorganizmanın tipine göre bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve
ateş gibi belirtilerle seyreder. Bütün yıl hayalleri kurulan bir tatilin zehir
olmaması için dikkat edilmesi gerekenlerin başında temiz yiyeceklerin
tüketilmesi gelmektedir. Özellikle açıkta satılan, çeşme suyundan hazırlanan
buz kalıpları enfeksiyon kaynağı olabilir. Kapalı şişelerde olan sular ve
içecekler içilmelidir. Açıkta satılan yiyecekler, yemekten kaçınılmalıdır.
Kabuklu ve soyulabilir meyveler tercih edilmelidir.
Yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması, besin kaynaklı enfeksiyonların
bulaşmasını önleyebilir. Besin zehirlenmesi olan kişilerin bol sıvı alması
şarttır. Kanlı ishal olgularında ishal kesici ilaçlar mikroorganizma veya
toksinlerinin vücuttan atılmasını önleyerek hastalığın ağırlaşmasına neden
olabilir. Özellikle, kanlı ishal, yoğun halsizlik bitkinlik şikayeti olan,
ağızdan sıvı alımını engelleyen bulantı şikayeti olan kişiler mutlaka hekime
danışmalıdır. İshali tedavi etmek için hekime danışılmadan antibiyotik
veya ishal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır.
İshalli hastalar
muz, pirinç lapası, pirinç çorbası, patates haşlama, yağsız haşlama et, yoğurt
yiyebilir. Taneli yiyecekler (bezelye, fasulye vb.), kepekli ekmek, baharatlı gıdalar, çikolata yemekten, alkol,süt ürünleri içiminden kaçınılmalıdır.
No comments:
Post a Comment