Monday, July 10, 2017

Diyabetik ayak enfeksiyonu

Diyabet kan da seker düzeyinin yüksekliği ile karakterize bir hastalıktır. Pankreastan salınan insülin adıl verilen hormonun yeterli düzeyde yapılaması veya vücut tarafından yeterince kullanılmaması sonucu kanda şeker düzeyinde düzensizlik görülür.
Diyabet bir çok organı (göz, kalp, böbrek, karaciğer) etkileyebilir. Diyabetik ayak enfeksiyonları ise ayağın kesilmesine (amputasyon) kadar gidebilen ciddi bir komplikasyondur. Kontrol edilmeyen diyabette damarlarda görülen değişiklikler (damar tıkanıklığı) sonucu dokularda kanlanma azalır (İskemi). Dokuya oksijen ve besleyici maddelerin taşınması güçleşir ve hücreler ölür. Ayrıca sinirlerin etkilenmesi (periferik nöropati) nedeniyle ayaklarda his kaybı gelişebilir. Ayakta karıncalanma, yanma, uyuşma olabilir. His kaybı nedeniyle; hasta ayakkabı vurması, basit çarpmalar, sıcak ve soğuğun farkında olmayabilir. Bu iki durum ayakta yara (ülser) gelişmesine neden olabilir.  Sigara içimi ve yüksek tansiyonda iyileşmeyen ülserler için risk faktörüdür. Kanlanmanın az olması nedeniyle de diyabetik ayakta enfeksiyon riski fazladır. Diyabetik ayak enfeksiyonu tutulan doku ve kemiğin derecesine göre; hafif klinik tablodan, kemik enfeksiyonu (osteomiyelit), gangren ve ciddi kan yayımı yapan enfeksiyona kadar farklı klinik tablolara neden olabilir. Özellikle kemik enfeksiyonlarında haftalarca antimikrobiyal tedavi gerektirmektedir. Dokuda kanlanmasının az olması da antibiyotik tedavisinin etkinliğin önleyen önemli bir faktördür. 
Diyabetik ayak enfeksiyonunda, ayakta ağrı, kızarıklık, kötü kokulu akıntı olabilir. Bu bulgularla birlikte ateş gibi sistemik enfeksiyon belirtileri olabilir.
Enfeksiyon hastalıkları önlenebilir hastalıklardır, diyabetik ayak enfeksiyonu da önlenebilir.

Öneriler
Kan şekerinin düzenli takibi yapılmalıdır.
Hekim tarafından önerilen diyet ve tedaviye mutlaka uyulmalıdır.
Fiziksel olarak aktif olunmalıdır.
Ayaklar en az bir defa hekim tarafından muayene edilmelidir.
Ayaklar her gün gözden geçirilmeli, kuru ve temiz tutulmalıdır.
Ayakta oluşacak bir yara, kızarıklık, şişlik, kanama ve su toplaması halinde ihmal edilmeden hekime muayene olunmalıdır.
Ayaklar ne çok sıcak ne çok soğuk su ile yıkanmamalıdır.
Ayaklara sıcak su torbası konulmamalıdır.
Tırnaklar kanatmadan kesilmelidir. Tırnakları özelikle köşelerini derin kesmekten kaçınılmalıdır. Tırnaklar düz kesilmelidir. Bu amaçla düz tırnak makasları kullanılmalıdır.
Yünlü veya pamuklu çoraplar giyilmelidir.
Sivri, topuklu, dar veya çok bol ayakkabılar giyilmemelidir. Ortopedik tabanlı rahat/spor ayakkabılar kullanılmalıdır.
Ayakkabıların günlük olarak değiştirilerek, kullanılması basınç noktalarında olacak baskıyı azaltabilir.
Kullanılacak terlikler kapalı olmalıdır, ip sandalet ayakkabı, sandalet, parmak arası terlik kulanmaktan kaçınılmalıdır.
Özellikle kumsal, deniz kenarı gibi yerler başta olmak üzere, sert yüzeylerde çıplak ayakla dolaşılmamalıdır.
Uzun süre bacak bacak üstüne atılarak oturulmamalıdır. Kan dolaşımın etkileyebilir.
Diyabetik ayak enfeksiyonu gelişmesi halinde gelişi güzel antibiyotik kullanılmamalıdır, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

https://www.drugs.com/health-guide/images/205064.jpg

No comments:

Post a Comment

COVID-19: BU YAZ TATİL YAPILABİLİR Mİ? SAMSUN- COVİD-19 pandemisi nedeniyle her gün onlarca soru alıyorum. Bugünlerde de gelen sorular...