Wednesday, July 12, 2017

Cep telefonu ile fotoğraf çekimi: amatör fotoğrafçıdan pratik öneriler

Ülkemizde televizyonu girmesi ile birlikte, televizyon evlerde baş köşeye kuruldu ve hala da yerini muhafaza ediyor. Bilgisayarların kulanımı ise toplumsal hayatta, iş dünyasında, akademik dünyada ve bir çok alanda yeni bir çığır açtı. Cep telefonları ise telefonla görüşmenin yanı sıra tüm bu uygulamaları içeren bir özelliğe büründü. Bu uygulamalardan birisi de fotoğraf çekimi. Günlük hayatın neredeyse vazgeçilmezi oldu. Kimi zaman yerinde kullanıldığına şahit oluyoruz, kimi zaman ise yersiz...
Bu yazı da amatör fotoğraf çeken birisi olarak cep telefonu ile fotoğraf çekiminde yararlı olabilecek bazı özellikleri paylaşacağım. Deneyimimin daha çok iphone ile olması nedeniyle örnekler de iphone ile ilgili olacaktır. Bununla birlikte yazı da geçen tüm uygulamaların başka cep telefonlarında da mevcut olmları nedeniyle öneriler diğer telefonlara da adapte edilebilir.





Iphone ana ekran


Odaklama
Fotoğraf çekerken ekranda odaklanılması istenen bölgeye dokunarak odaklama sağlanabilir. 



Odaklamayı kilitleme
İphone kullanırken ekrana uzun süreli basılması halindeAE/AF kilidi yazısı görülür, Telefonunuzu hareket ettirseniz bile kamera dokunulan bölgeye odaklanacaktır.

Işık ayarı
Ekrana bir kere dokunulduğunda odağı gösteren karenin yanındaki ışık ikonu yukarı veya aşağı hareket ettirilerek ışık düzeyi ayarlanabilir.

Yakınlaştırma
Cep telefonu ile çekimlerde yakınlaştırmadan (zoom) kaçınılmalıdır. Yakınlaştırma görüntü kalitesinin düşmesine neden olur. Mümkünse çekilen objeye yaklaşılması daha uygun bir yöntemdir.

HDR görüntüleme
High Dynamic Range kelimelerin kısaltılmasıdır. Özellikle manzara fotoğrafları için kullanılır. Fotoğrafta keskinlik artacaktır. Eğer karede hareket eden bir nesne varsa hareketsiz iken çekim yapılmalıdır. Ekranın üst kısmında hdr yazan bölüme dokunularak, hdr seçilebilir veya otomatik hale getirilebilir.


Zamanlayıcı mod
Ekranın üst kısmında yer alan saat benzeri ikon tuşlandığında 3 ve 10 saniye olmak üzere iki seçenek çıkacaktır. Zaman seçilerek fotoğrafın belirli bir süre sonra çekilmesi sağlanabilir. Bu uygulama selfi çubuğu veya tripod kullanıldığında yararlıdır. Çünkü çekimin yapılacağı zaman cep telefonunun titrememesi gerekir.

Filtre
Ekranın sağ üst köşesinde yer alan birbirine geçmiş üç halka tuşlanarak iphone’nun hazır filtrelerinden birisi seçilebilir. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir husus, eğer filtre “filtre yok” moduna getirilmez ise telefon bundan sonraki çekimlerde aynı filtreyi kullanmaya devam edebilir. Bu özelliğin aktif veya pasif hale getirilmesi Ayarlar > Fotoğraf/Kamera/ kısmından sağlanabilir.

Flaş
Flaşlı çekim yerine flaşsız, doğal ışık kullanımı tercih edilmelidir.

Çekim tuşu
İphone’nun ses artırma, azaltma, açmak kapama düğmeleri de deklanşör olarak kullanılabilir.
Apple kulaklığının ses artıma azaltma tuşları kullanılarak ta fotoğraf çekilebilir. Bu özellikler selfie çekiminde yararlıdır.

Seri çekim
Iphone’un live özelliği kullanılarak seri çekim yapılıp, hareketli nesnelerin çekiminde en iyi görüntü yakalanabilir. Eğer “live” özelliği yoksa fotoğraf çekme tuşuna devamlı basılmasıyla da üst üste birden fazla fotoğraf çekilebilir.

Çekim
Fotoğraf çekim yaparken telefon iki elle tutulmalıdır. Bu titremeyi önleyecektir. Titreme ne kadar az olursa netlik de o kadar fazla olacaktır.
Özellikle video çekiminde telefon yan tutulmalıdır.

Bakım
Tozlu ortamlar veya telefonun cepte tutulması lensin kirlenmesine nedne olabilir. Iphone lensi temiz tutulmalıdır. Bu amaçla gözlük temizleme bezleri kullanılabilir.

Bu yaklaşımlar diğer cep telefonları için de geçerlidir, sadece, makinaların tuşları açısından farklılıklar olabilir.

Fotoğraf çekimi ile ilgili kurallar

Işık kaynağı
Işığın çekilecek nesneye 45 derece açıklıkta olması önerilir. Bu şekilde doğada gölgeli güzel fotoğraflar çekilebilir.

Fotoğrafta 1/3 kuralı
Ekranda 4 çizgi çekip, ekran 9 birbirine eşit parçaya ayrılır. IPhone’da ızgaranın etkinleştirilmesi ile bu çizgiler görünür hale gelir. İlgi noktasını objeye yöneltmek için bu çizgilerin birleşme yerine obje konulmalıdır. Örneğin kişinin gözleri tam bu keşişim noktasına getirilebilir. İnsan, kuş fotoğrafı çekiliyorsa, kişinin veya hayvanın baktığı yönün açıklığa bakması önerilir. Bu şekilde güzel kompozisyonlar elde edilebilir. Izgara özelliği telefonda Ayarlar> Fotoğraf/Kamera ızgara seçeneği aktif hale getirilerek kullanılabilir.









Fotoğrafta sık yapılan hatalardan birisi de objenin veya kişinin fotoğrafın ortasına getirilmesidir.

Ufuk çizgisi
Ufuk çizgisi düz olmalı, eğik olmamalıdır.




Doğal çerçeve kullanımı
Sütunlar, direkler, ağaçlar çekim sırasında doğal çerçeve olarak kullanılabilir.








Yansımalar
Su birikintileri, göller, gözlükler ve pencereler yansımaları yakalamak için uygun ortamlardır. Fotoğrafa farklı bir perspektif katar.











Bakış açısı
Farklı bakış açıları fotoğrafa derinlik verecektir. Portre çekimlerinde göz ile aynı hizada olmak genel olarak önerilebilir. Bunu dışından yan tutmak, yere yakın tutmak, veya yukardan aşağıya çekim yapılarak farklı açılar  yakalanabilir.







Panaromik çekim


Fotoğraf çekim zamanı
Doğa fotoğrafı çekiminde altın saatlere idealdir. Bu saatleri kabaca, gündoğumu ve batımından önce ve sonra ki 30-45 dakika olarak kabul edebiliriz. Bu şekilde gün batımından sonraki 30-45 dakika içinde fotoğraf çekildiğinde gökyüzünde parlament mavisi rengi yakalanabilir. Bölgesel altın saatleri öğrenmek için aşağıdaki link kullanılabilir.

iphone uygulaması
Altın saat “Golden hour” uygulaması iphone da ücretsiz olarak kullanılabilir.




Usta fotoğrafçı McCurry’den kompozisyon için öneriler





Fotoğraf uygulamaları
Farklı fotoğraf uygulamaları ile fotoğraf çekiminde ek ayarlar (ışık, ISO vb) sağlanabilir veya çekim sonrası fotoğraflar işlenebilir.


  Fotor

Son öneriler
Her konuda olduğu gibi ne kadar fazla pratik yapılırsa, o kadar daha fazla deneyim kazanılabiliyor.
İyi çekilmiş fotoğrafların incelenmesi de eğitici olacaktır.
Bilgi paylaştıkça güzeldir.

Bu sayfadaki "fotoğraf çekimi ile ilgili kurallar" başlığı altında yer alan fotoğraflar iphone ile Hakan Leblebicioğlu tarafından ile çekilmiştir.






No comments:

Post a Comment

COVID-19: BU YAZ TATİL YAPILABİLİR Mİ? SAMSUN- COVİD-19 pandemisi nedeniyle her gün onlarca soru alıyorum. Bugünlerde de gelen sorular...