Okullar Açılıyor, Enfeksiyonlardan Nasıl Korunabiliriz?
Okulların
açılması ve sonbahar-kış mevsimlerinin yaklaşması nedeniyle toplu yaşam
yerlerinde enfeksiyon riski artmaktadır. Özellikle, ishal, dizanteri gibi
bağırsak sistemi enfeksiyonları ile nezle, grip, farenjit gibi solunum sistemi
enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Açıkta satılan yiyecekler, iyi pişmemiş
yiyecekler ile iyi yıkanmamış sebze ve meyveler yoluyla bulaşmasıyla mikroplar
ishale neden olabilir. Kalabalık olan okullarda, kreşlerde havanın yeterince temizlenmemesi, hasta olan
kişilerle yakın olan kişiler arasında ki mesafenin kısalması da solunum yolu
enfeksiyonlarının bulaşmasına neden olmaktadır.
Bu
dönemde çocukların beslenmesine dikkat edilmelidir. Düzenli beslenmeli, günlük beslenmede taze meyve ve
sebzelere daha fazla yer verilmeli ve bol miktarda sıvı alınmalıdır. İyi
pişmemiş, iyi temizlenmemiş ve açıkta satılan yiyecekler tüketilmemelidir. Bu
şekilde ishale neden olan mikroorganizmaların yiyecekler yoluyla bulaşması önlenebilir.
Kişisel hijyende ve enfeksiyonlardan korunmada en iyi yöntemlerden birisi
el yıkamadır. Herhangi bir şey yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra,
diş, ağız, burun ve göz temizliği yaptıktan sonra, yüz ve saçlara temastan
sonra, oyun oynadıktan sonra, kirli yüzeylere ve maddelere temas sonrası ve
okuldan eve dönüşte eller su ve sabunla yıkanmalı, kağıt havlu ile
kurulanmalıdır.
Diş fırçası, tıraş bıçağı gibi kişisel eşyalarınız başkaları ile
paylaşılmamalıdır.
Solunum yolu enfeksiyonu (nezle, grip) olan hastalar evinde istirahat
etmeli, iyileşene kadar okula gelmemelidir. Ayrıca bu hastalar ile el sıkma, öpüşme
gibi yakın temastan kaçınılmalıdır.
Hastalar kesinlikle doktora danışmadan antibiyotik kullanmamalıdır. Ayrıca
reçete edilen antibiyotikler, önerilen sürede dozda ve doz aralığında kullanın.
Çocukluk çağı aşılarının düzenli olarak yaptırılması, çocukları, kızamık,
kızamıkçık, kabakulak, çocuk felci, menenjit hepatit A, hepatit B gibi birçok bulaşıcı
hastalıktan koruyacaktır.
No comments:
Post a Comment